”Det kan vi godt være stolte af”

Overenskomstforhandlingerne viser, at det nytter noget at stå sammen, og at solidariske socialrådgiverstuderende gør en forskel.

Skrevet af Silas L. Marker

– ”Tak for kampen.”

Ordene kommer fra SDS’ forperson Anders Bruun Andersen, efter at arbejdsgiverne og fagforeningerne forleden nåede frem til et forlig for alle landets offentlige ansatte. Anders og SDS næstforperson Lone Olsen Jørgensen evaluerer overenskomstkampagnen og al den aktivitet, den har sat gang i.

– ”Selvfølgelig var det forhandlerne, der fik os over målstregen til sidst, ” fortæller Lone Olsen Jøgensen, ”men de var ikke kommet så langt, hvis det ikke havde været for det kæmpe stykke arbejde og pres for en god aftale, alle os uden for forhandlingerne har lagt de sidste par måneder.”

Vi har folkelig opbakning

Ifølge Anders Bruun var kampen uden for forhandlingslokalet vigtig, fordi reelle forbedringer ikke kan vindes af nogle få personer rundt om et bord alene:

– ”Vi har jo ikke afværget forringelserne og fået lønstigninger, fordi Ziegler (kommunernes chefforhandler, red.) og co. var i gavehumør. De endte med til sidst at gå med på vores krav, fordi de kunne se, at vi havde folkelig opbakning. Vi organiserede vores kolleger og vores medstuderende, og vi vandt befolkningens støtte.”

“Vi organiserede vores kolleger og vores medstuderende,
og vi vandt befolkningens støtte.”

Aktivt og kampklart SDS

SDS har i den forgangne tid vist sig som en meget aktiv og kampklar organisation. Over alt i landet har aktive socialrådgiverstuderende arrangeret stormøder, skrevet solidaritetserklæringer, hængt bannere og plakater op, delt foldere ud og diskuteret overenskomster og konflikt med hinanden.

– ”Det er politisk aktivisme, når det er bedst,” mener Anders Bruun. ”Det er når vi mødes, gør hinanden klogere og laver ting sammen, at vi kan blive flere og forbedre vores forhold. Sammenholdet er det vigtigste, vi har, når vi skal vinde kampen for et bedre samfund.”

”Det er politisk aktivisme, når det er bedst.”

Et gammelt slagord lyder, at ”alting starter med vor solidaritet.” Ifølge Lone Olsen Jørgensen er det især netop solidariteten blandt de studerende, der bragte os i mål:

– ”De fleste af os studerende blev ikke lockoutet, og den varslede lockout af vores undervisere kunne vi bare have set som en god ferie. Men i stedet brugte vi situationen til at skabe sammenhold, organisere os og styrke fællesskabet i kampen for fair løn og arbejdsvilkår.”

Brede alliancer – styrket kamp

OK18-kampagnen skabte ifølge SDS’ forpersonsskab en masse alliancer på tværs af ikke bare studerende og undervisere men også mellem faggrupper:

– ”SDS’ere i hele landet har lavet kreative happenings med de sygeplejestuderende, droppet bannere med de lærerstuderende og lavet demonstrationer med de pædagogstuderende,” fortæller Anders Bruun. ”De alliancer og det styrkede SDS skal vi bruge til at forstærke kampen imod nedskæringer, for en bedre socialpolitik og for verdens bedste socialrådgiveruddannelse. Kampen er langt fra slut.”

SDS’ næstforperson Lone Olsen Jørgensen slutter af med at sende en kollektiv high five ud til SDS’ mange aktive solidariske socialrådgiverstuderende:

– ”Alle vores aktive – hver og en – har gjort en forskel. Uanset om du har arrangeret et stormøde, delt foldere ud, brugt vores grønne ”Nok er nok”-facebookbadge eller noget helt fjerde, har du bidraget til det flotte resultat. Det kan vi godt være stolte af.”

”Alle vores aktive – hver og en – har gjort en forskel.”

LÆS OGSÅ: