LIVE: Dagbog fra Folkemødet

SDS’ forpersoner har pakket rygsækken og er taget til Folkemødet på Bornholm. Her på siden, som vi opdaterer løbende, kan du følge med i vores aktiviteter og debatter i Allinge.

Skrevet af Silas L. Marker

Lørdag 16/6

16:47: Anders er til debat hos professionshøjskolerne om digitalisering af undervisningen. På den ene side kan uddannelsesinstitutionerne bruge deres store mængder data om de studerende til at give bedre feedback og mindske frafaldet. På den anden side kan det dels være en sovepude og dels være endnu et kontrolredskab for konkurrencestaten. Vi bør gå til spørgsmålet meget kritisk, mener Anders.

15:09: Vi har lige været til en spændende workshop hos Mellemfolkeligt Samvirke om aktivisme. Her spillede vi et spil, hvor vi med taktik-, princip- og teorikort skulle planlægge en aktion for at ændre noget, vi ville ønske var anderledes. Spillet var super godt til at starte diskussioner og sætte tanker igang. Vi fik en bunke kort med hjem og glæder os til at spille det med de seje SDS-aktive!

12:05: Vi er taget til debat om retssikkerheden det mere og mere digitaliserede system. Kan en en algoritme afgøre, om et barn skal tvangsfjernes, eller hvilken ydelse en borger skal have?

Ifølge Dansk Socialrådgiverforenings formand Majbrit Berlau skal man være meget kritisk over for standardiseringer; det ér og vil altid være brug for det socialfaglige skøn.

Fredag 15/6

17:30: Statsministeren kom også forbi hjemløseorganisationen SANDs debat og fik et væld af kritiske spørgsmål.

17:00: Vi er taget til dialog-debat hos de hjemløse på folkemødet. De vil gerne høre os, hvad vi tænker at kunne gøre for de udsatte i et system, de oplever ikke er for dem. Anders svarer, at 9 ud af 10 socialrådgiverstuderende gerne vil gøre en forskel for borgerne.

Ifølge Jens, der er hjemløs, er der brug for mere tid til den enkelte socialrådgiver, og der er brug for, at man kan have den samme socialrådgiver over længere tid, så det kan skabes et tillidsforhold, i stedet for at man skal have mange forskellige.

14:41: Lone har lige leveret en brandtale til Trampolinhusets debat om flygtninge og korte opholdstilladelser: Hvis flygtninge skal blive en del af samfundet, skal vi stoppe med at tale om “dem og os” – vi er alle medborgere!

13:53: Til debat i Trampolinhusets telt: Langt de fleste flygtninge får kun 1-2 års opholdstilladelse, når de kommer til landet, selvom man ifølge FN i gennemsnit er flygtning i 17 år, og det bliver sværere og sværere for flygtninge at få statsborgerskab.

12:03: Anders, forperson, har været til den store debat om uddannelseskvalitet: Uddannelserne er blevet systematiserede, der er kommet øget kontrol og samtidig er der blevet skåret økonomisk. Det går ud over kvaliteten og de studerendes læring. Konklusionen er, at kvalitet øges ved at investere i uddannelse, give plads til kritisk læring og give de studerende indflydelse på deres uddannelser.

11:26: Lone, næstforperson, er til debat om integration: Bare fordi man kalder flygtninge jobparate, er det jo ikke ensbetydende med, at flygtninge kan varetage jobs. Lovgivningen blev ændret, således at alle erklæres jobparate når de ankommer til Danmark. Men hvad med at se på de ressourcer og barrierer, de kommer med, hvilken uddannelse de har, hvordan vi bruger denne uddannelse osv. Hvad gør vi den dag, vi er i en ny økonomisk krise og står med en masse borgere der ikke har en uddannelse der anerkendes i Danmark?

10:49: “Vi skal som medarbejdere stille krav til vores arbejdsgivere, hvis vi ikke er opdateret godt nok hvad angår retssikkerhed.” – Rasmus Balslev fra Dansk Socialrådgiverforening.

10:41: Vi er til en spændende, propfyldt debat om socialt udsattes retssikkerhed. Panelet har deltagelse af blandt andet Rasmus Balslev fra Dansk Socialrådgiverforening.

20% føler sig uretfærdigt behandlet i mødet med kommunen ifølge Institut for Menneskerettigheder. Hvordan kan kommunerne sikre borgernes retssikkerhed?

09:59: Ifølge direktør Per Kirchner kigger man ikke på karakterer i erhvervslivet, men de er stadig vigtige på studiet, fordi de er en præcis tilbagemeldning på ens arbejde. Panelets to forskere og Rosa Lund (Ø) er uenige; evner kan ikke koges ned til et tal, og de stresser mere end de gavner.

09:30: Vi er til debat i Københavns Universitets telt om stress blandt studerende, karakterer og konkurrencestaten. Det store spørgsmål er: Er der for stor fokus på karakterer?