Zoneforbud er symbolpolitik

Kommuner kan med det såkaldte zoneforbud bortvise hjemløse. Symbolpolitik, der går efter etniske minoriteter, lyder kritikken.

Skrevet af Silas L. Marker

Sidste år vedtog Folketinget det såkaldte zoneforbud, der betyder, at en kommune nu kan sende hjemløse permanent væk fra kommunen. Det blev foreslået og vedtaget med den begrundelse, at hjemløse bosætter sig i ”utryghedsskabende lejre.”

– ”Det er en omgang symbolpolitik, der ikke ændrer på de sociale problemer, der skaber hjemløshed,” siger Jens Rosendal fra SDS socialpolitiske arbejdsgruppe.

Hus Forbi har været i kontakt med Børne- og socialminister Mai Mercado (K), der ifølge avisen ikke vil forholde sig til, at ”man med zoneforbuddet kan fratage en hjemløs sine sociale rettigheder.”

Til gengæld hævder ministeriet i et svar, udenlandske hjemløse er mere utryghedsskabende en danske. Zoneforbuddet vil ifølge ministeriet ikke vil have stor betydning for danske hjemløse, da de ”ikke sædvanligvis etablerer eller opholder sig i utryghedsskabende lejre.”

– ”De prøver at ramme etniske minoriteter i stedet for at løse reelle samfundsproblemer,” siger Jens Rosendal. ”Problemerne forsvinder jo ikke, bare fordi man sender hjemløse væk. Man skubber bare problemet rundt.”

Politikerne bør ifølge Jens Rosendal tage ansvar og bekæmpe de sociale problemer.

– “Man burde gøre op med den socialt skæve by og sikre, at der er boliger til alle, for eksempel ved at bygge flere billige boliger og andre boligformer. Vi skal bekæmpe hjemløsheden, ikke de hjemløse.”

”De prøver at ramme etniske minoriteter i
stedet for at løse reelle samfundsproblemer”

Kom med i SDS’  socialpolitiske arbejdsgruppe

SDS’ socialpolitiske arbejdsgruppe arbejder løbende med sociale spørgsmål som eksempelvis hjemløshed.

Så hvis du er nysgerrig på at diskutere kritisk socialt arbejde, er gruppen måske noget for dig. Næste møde er den 21. april kl 16.30 på Toldbodgade 19B, 1253 København K, og alle medlemmer er velkomne.

SDS er også medlem af Forening til fremme for kritisk socialt arbejde. Det er en ny socialpolitisk gruppe, der holder til i Aarhus. Alle SDS’ere er velkomne til deres møder. Næste møde er mandag d 17. april kl 15.30 på DOKK1.

LÆS OGSÅ: